top of page

Δεν απορρίπτει την πρόταση μας για την Οριζόντια Ψηφοφορία το Υπουργείο Εσωτερικών


Ρεπορτάζ Εφημερίδας Πολίτη


Έτοιμος να συζητήσει το ενδεχόμενο εφαρμογής της οριζόντιας ψηφοφορίας δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου - Η αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο θα εφαρμοστεί στις βουλευτικές του 2026.



Δεν είμαστε αρνητικοί με την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας. Αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για προώθησή της, είμαστε στη διάθεση της Βουλής. Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ερώτηση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου.




Ο τελευταίος κάλεσε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού τον υπουργό Εσωτερικών να πληροφορήσει τη Βουλή «αν υπάρχει πρόθεση από την Εκτελεστική Εξουσία για έναρξη διαλόγου ή/και κατάθεση νομοσχεδίου για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας». Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, κοινοποιήθηκε χθες σε όλους τους βουλευτές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις υπηρεσίες της Βουλής και έχει ως εξής:



«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας πληροφορώ ότι δεν είμαστε αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο -αντιλαμβάνομαι- απασχόλησε και στο παρελθόν αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για προώθησή του. Αν έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα, είμαστε στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για συζήτηση».



Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ανήκει στη μικρή ομάδα των βουλευτών που υποστηρίζουν την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας.



Η οριζόντια ψηφοφορία



Η μεγάλη διαφορά της οριζόντιας ψηφοφορίας από την απλή αναλογική, που προβλέπει το ισχύον εκλογικό μας σύστημα, έγκειται στο γεγονός ότι στην οριζόντια ψηφοφορία ο ψηφοφόρος ψηφίζει πρόσωπα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ενώ στην απλή αναλογική πρώτα επιλέγει κόμμα και ακολούθως ψηφίζει υποψήφιους του συγκεκριμένου κόμματος που επιθυμεί να τον εκπροσωπούν στη Βουλή. Συνεπώς, από τη μια, έχουμε εκλογές προσώπων και προσωπικοτήτων και, από την άλλη, εκλογές κομμάτων.



Οι υπέρμαχοι της οριζόντιας ψηφοφορίας θεωρούν ότι, με την υιοθέτηση του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος, θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η αποχή και η απαξίωση, διότι ο ψηφοφόρος θα έχει περισσότερες επιλογές και, παράλληλα, θα συμβάλει στην αξιοποίηση προσωπικοτήτων που σήμερα απαξιώνουν την κομματική ζωή. Για παράδειγμα, εάν εφαρμοζόταν η οριζόντια ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2026 θα μπορούσε ένας πολίτης για δικούς του λόγους και με βάση τα δικά του κριτήρια να ψηφίσει έναν βουλευτή του ΔΗΣΥ και έναν βουλευτή της ΔΗΠΑ ή του ΔΗΚΟ ή ακόμη και του ΑΚΕΛ.



Οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, μέχρι στιγμής, για θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας με διάφορες παραλλαγές έπεσαν στο κενό, διότι οι θιασώτες της δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. Μόνιμοι αρνητές και πολέμιοι της οριζόντιας ψηφοφορίας είναι τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.



Προσεχώς, νομοσχέδιο



Όσον αφορά την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενημέρωσε τη Βουλή ότι το υπουργείο του δρομολογεί την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου προκειμένου το συγκεκριμένο μέτρο να εφαρμοστεί στις βουλευτικές εκλογές του 2026.



Ειδικότερα, στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή ο κ. Ιωάννου αναφέρει τα εξής: «Για το θέμα της αυτόματης εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει σύντομα σε διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Στόχος είναι όπως το νομοσχέδιο υποβληθεί στη Βουλή μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο και ψηφιστεί σε Νόμο, ώστε να ισχύσει για τις βουλευτικές εκλογές του 2026».



Comentários


bottom of page