Άρθρο Larnakaonline 👇
Από το 2018 ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ στην Λάρνακα Ανδρέας Αποστόλου με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή τόνιζε την ανάγκη για την οριζόντια ψηφοφορία ανοίγοντας ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό ζήτημα.
Ο κ. Αποστόλου επανήλθε σήμερα με δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Κωνσταντίνο Ιωάννου για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας και την αυτόματη εγγραφή των νέων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους.
Το Larnakaonline επικοινώνησε με τον κύριο Αποστόλου και μας δήλωσε ότι η κατάθεση των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων είναι η αρχή μιας συζήτησης που προτίθεται να “ανοίξει” εντός και εκτός Βουλής για τα δύο αυτά σημαντικά θέματα.
Παραθέτουμε το άρθρο του Ανδρέα Αποστόλου όπως έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα Καθημερινή στις 25 Ιουνίου 2018.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όποιος θέλει να είναι παραγωγικός και ωφέλιμος οφείλει να κάνει υποχωρήσεις με στόχο να βρίσκεται η κοινή συνισταμένη και να επιτυγχάνονται συνεργασίες. Η πρόθεσή μας να αποσύρουμε τη δική μας πρόταση και να στηρίξουμε προτάσεις άλλων κομμάτων εκτιμούμε πως βοήθησε στο να δημιουργηθούν προοπτικές που δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για να εφαρμοστεί η Οριζόντια Ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές.
Γιατί στηρίζουμε την Οριζόντια Ψηφοφορία; Η οριζόντια ψηφοφορία καταργεί τον παραλογισμό: «Μόνο το κόμμα μας έχει ικανούς» και δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ψηφίσουν με βάση τη λογική: «Τους ικανότερους από πέραν του ενός κομματικού συνδυασμού». Σε έρευνες που έγιναν στην Κύπρο ποσοστό 70-80% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της οριζόντιας Ψηφοφορίας.
Απαντήσεις σε 5 ερωτήματα που τίθενται συχνά.
1) Εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.;Μοντέλα οριζόντιας ψηφοφορίας (σύμφωνα με έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων) εφαρμόζονται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Σλοβακία, Τσεχία, Λουξεμβούργο).
2) Η Οριζόντια Ψηφοφορία καταργεί την απλή αναλογική; Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη; Με την οριζόντια ψηφοφορία δεν καταργείται η απλή αναλογική.Το μοντέλο οριζόντιας ψηφοφορίας που συζητείται στη Βουλή για τις Ευρωεκλογές δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να επιλέγουν το κόμμα που τους αντιπροσωπεύει αλλά να επιλέγουν ακόμη έναν υποψήφιο από άλλο κομματικό συνδυασμό. Τους δίνει επίσης το δικαίωμα, αν θέλουν να μην ψηφίσουν κομματικό συνδυασμό και να ψηφίσουν δύο άτομα από διαφορετικούς συνδυασμούς διαμοιράζοντας με αυτό τον τρόπο την ψήφο τους.Με την οριζόντια ψηφοφορία δεν αφαιρείται το δικαίωμα από ένα πολίτη αν θέλει να ψηφίσει υποψήφιους από μόνο ένα κομματικό σχηματισμό (κάθετη ψηφοφορία) όπως κάνει σήμερα.
3) Τα μεγάλα κόμματα θα μπορούν να εκλέξουν αυτούς που θέλουν από τα ψηφοδέλτια των μικρών κομμάτων; Θα υπάρχει πριμοδότηση;Όχι. Η πρόταση που συζητείται στη Βουλή βάζει ασφαλιστικές δικλίδες για να μην μπορεί ένα κόμμα να καθοδηγεί ψηφοφόρους – πριμοδοτεί. Αν κάποιο κόμμα προσπαθήσει να το κάνει θα έχει κόστος, αφού δεν θα λαμβάνει ολόκληρη την ψήφο αλλά θα τη μοιράζεται με άλλο κομματικό σχηματισμό.
4) Γιατί να δοκιμαστεί η Οριζόντια Ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές και όχι στις δημοτικές ή στις βουλευτικές;Η θέση μας είναι πως πρέπει να εφαρμοστεί και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες αλλά θεωρούμε τις ευρωεκλογές ιδανικές εκλογές για να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί για πρώτη φορά.
Οι ευρωεκλογές είναι οι ιδανικές εκλογές για να εφαρμοστεί – δοκιμαστεί η οριζόντια ψηφοφορία γιατί:
Α) Τα ποσοστά αποχής είναι πολύ ψηλά και μπορεί να βοηθήσει στο να αυξηθεί η συμμετοχή.Β) Οι σταυροί προτίμησης είναι δύο και το σύστημα της οριζόντιας ψηφοφορίας θα είναι πολύ πιο απλό.Γ) Στέλνουμε έξι ευρωβουλευτές στους 751 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να στείλουμε έξι ανθρώπους οι οποίοι να έχουν οριζόντια αποδοχή στην κοινωνία μας. Θα βοηθήσει στη συναίνεση και στη συνεννόηση εντός του Ευρωκοινοβουλίου.
5) Η Οριζόντια Ψηφοφορία ενθαρρύνει και ευνοεί τον λαϊκισμό όπως ακούστηκε;Η οριζόντια ψηφοφορία δεν θα ενθαρρύνει τον λαϊκισμό όπως ακούγεται. Ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει στην πολιτική μας ζωή εδώ και δεκαετίες μαζί με την αναξιοκρατία. Μόνο η συντήρηση της σημερινής κατάστασης τα ευνοεί. Η οριζόντια ψηφοφορία θα ενθαρρύνει την επιχειρηματολογία, τον γόνιμο πολιτικό διάλογο και όχι την ξύλινη γλώσσα και τον φανατισμό. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί οι υποψήφιοι πλέον θα απευθύνονται και θα πρέπει να πείσουν όλους τους πολίτες και όχι μόνο το κομματικό τους ακροατήριο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Komentar